Verteld door (voormalig) daklozen; kwetsbaar en krachtig tegelijkertijd. Een initiatief van SMO Traverse en Stichting Vrienden van Traverse in samenwerking met Theaters Tilburg.
Maandagavond, 14 december 2015, luisterden zo’n 770 mensen naar de indrukwekkende levensverhalen van (voormalig) daklozen uit Tilburg. In theatervoorstelling ‘Beppen’ vertelden zij in de Schouwburg zelf hun verhaal; kwetsbaar, krachtig en aangrijpend.
Hoe komt een mens zo ver dat hij dakloos raakt?
De één had een goede baan maar werd door nalatigheid van haar partner toch haar huurwoning uitgezet en belandde op straat. Anderen kwamen vanuit het buitenland naar Tilburg maar de verwachtingen werden niet waargemaakt. Weer een ander werd op jonge leeftijd uit huis geplaatst en verbleef in tehuizen waardoor broers en zussen niet meer bij elkaar konden blijven. Iemand raakte na een ernstig auto-ongeluk in coma, werd gepest en miste de aansluiting met leeftijdsgenoten. Een jonge vrouw had geen gemakkelijke jeugd, werd op jonge leeftijd zwanger en gokte erop dat drugs wat zouden opleveren… maar dat liep mis. Het is onbegrijpelijk wat er allemaal in één mensenleven kan gebeuren.
Toch werd er ook gelachen; de voorstelling zat vol humor en zelfspot. De combinatie van film en muziek maakte het tot een echte theatervoorstelling. Een voorstelling zonder acteurs maar met mensen die zichzelf zijn.
Begrip en wederzijds respect
In de grote zaal in Theaters Tilburg luisterden zo’n 770 mensen naar de indrukwekkende verhalen. “Het is zo ontzettend moedig dat 12 (voormalig) cliënten van Traverse het gedurfd hebben om hun levensverhaal aan het grote publiek te vertellen.” zegt Sabrina Baselmans van SMO Traverse. “We hopen hiermee meer begrip en wederzijds respect te bewerkstelligen.” De bijzondere verhalen uit ‘Beppen’ zijn de moeite waard om verteld te worden, gehoord te worden maar zeker ook bewaard te worden. Om die reden verzamelt de Bibliotheek de verhalen uit de voorstelling en stelt deze beschikbaar in de Bibliotheek Tilburg Centrum.
Voorstelling onderdeel van herstelproces
Cliënten van Traverse kampen met problemen op verschillende levensgebieden. Onder professionele begeleiding werken zij intensief aan herstel waarbij uitgegaan wordt van de eigen krachten en mogelijkheden van de cliënt. Dit is ook het uitgangspunt geweest bij het meewerken aan de voorstelling waardoor iedere (oud-)cliënt op zijn eigen manier een bijdrage levert. Het gaat daarbij om gezien en gehoord worden, erkenning krijgen, verantwoordelijkheid nemen, samenwerken, vertrouwen hebben in elkaar én in jezelf. Bij de voorbereidingen van de voorstelling werden zij begeleid door een professionele regisseur, professionele productieleider en begeleiders van Traverse.
Trots!
We zijn trots op de deelnemers dat zij het aandurfden om hun verhalen te vertellen op het grote podium. Het is bijzonder om te zien met hoeveel zelfverzekerdheid en lef ze dat deden. De voorstelling heeft het persoonlijke en maatschappelijke herstel absoluut ondersteunt.
Geef een reactie